RUIBEHANDELING

Met name in het voor- en najaar ervaren veel eigenaren dat hun hond in de rui is. Een heel natuurlijk proces, maar voor veel eigenaren een minder prettige periode. Veel losse haren op de vloer, op de bank, aan kleding, enz. De meeste mensen grijpen massaal naar allerlei kam- en borstelmateriaal in de hoop dat daarmee de losse haren als sneeuw voor de zon verdwijnen. Helaas is de kans groot dat uw hond na verloop van tijd permanent in de rui blijft door dit ‘borstelgeweld’. Ik zal kort uitleggen wat er dan namelijk gebeurt.

Door het borstelen van de vacht worden niet alleen de losse haren verwijderd maar ook haren ( zowel onderwol als dekharen) die hun uiteindelijke lengte nog niet bereikt hebben. Deze haren zitten dus nog niet los. Omdat de haarzakjes van die haren meteen de schade gaan herstellen vormen er zich nieuwe, maar tijdelijke, haren. Deze tijdelijke haren zijn van een hele andere, mindere, kwaliteit dan de oorspronkelijke haren. Deze tijdelijke haren vallen sneller uit. Er wordt opnieuw een nieuwe, tijdelijke, haar aangemaakt maar ook deze haren zijn van mindere kwaliteit. Daarom blijft de vacht in een constante rui. Doordat de tijdelijke haren van mindere kwaliteit zijn zullen er ook sneller klitten in de vacht ontstaan. Natuurlijk niet in de vacht van een Labrador of bijvoorbeeld een Mopshond, maar klitten zullen wel ontstaan in de vacht van bijvoorbeeld eenBerner Sennen of een Australian Sheperd. Klitten zijn op den duur pijnlijk voor de hond en het ontklitten is nog vele malen pijnlijker. Er is geen enkele kam of borstel die in staat is om een uitgegroeide, losse haar te onderscheiden van een haar die nog in de groei is. Het traditioneel ‘ontwollen’ van de vacht met een fijne kam, een furminator of Coat King, is dan ook absoluut niet aan teraden. Deze materialen trekken zonder pardon en met een haal velen haren uit en beschadigen andere haren. Ook de stofzuiger maakt geen onderscheid tussen haren en geeft op de duur hetzelfde, nadelige, resultaat: een constante rui.

Wat dan wel?

Gelukkig is er een manier om uw hond wat vlotter door de rui heen te helpen zonder bovenstaande nadelige gevolgen. Bij mij in de trimsalon kan uw hond terecht voor de ‘was en blaasmethode’ ofwel de ruibehandeling. In beginsel komt uw hond twee keer, binnen ongeveer 7/8 dagen, bij mij in de trimsalon. Uw hond gaat in bad, hij of zij wordt goed natgemaakt en daarna met professionele shampoo gewassen. De hond blijft ongeveer een half uur in de shampoo staan. Daarna wordt de vacht uitgespoeld en wordt de hond drooggemaakt met de waterblazer. Hierdoor zal het losse haar, wat dus al uitgegroeid is, bij mij in de trimsalon achterblijven. De haren die aan vervanging toe zijn zijn niet meer ‘gaaf’. De haarschubben staan open of zijn afgebroken. Hierdoor neemt de haar het water en de shampoo op. Daardoor wordt de haar verzwaard en zal in veel gevallen al uitvallen tijdens het uitspoelen van de vacht. Nadat uw hond gewassen is zal hij of zij zich ook even lekker uitschudden. Hierdoor vallen er eveneens uitgegroeide haren uit de vacht. De waterblazer is een apparaat die een krachtige, niet warme, luchtstroom blaast en daardoor vallen er weer losse haren uit de vacht. Op deze manier worden zowel de huid, de vacht en de hond niet belast. Na ongeveer 7/8 dagen wordt de hond op dezelfde manier behandeld zodat de haren die iets jonger waren dan die van een week eerder, ook meekomen.

Voor het beste resultaat dient deze methode, bij voorkeur, op het hoogtepunt van de rui te worden toegepast.

Deze behandeling is speciaal voor honden met kort(stok)haar of halflang/lang stokhaar.

formaat hond prijs
Kleine hond (schofthoogte tot 25 cm) € 65,-
Middel hond (schofthoogte tot 40 cm) € 80,-
Grote hond (schofthoogte tot 65 cm) € 102,-
Extra grote hond (schofthoogte vanaf 65 cm) € 120,-

De bovenstaande prijzen zijn gebaseerd op twee behandelingen met een tussenpoos van 7/8 dagen. Betaling geschied bij de eerste behandeling.  

Alle prijzen zijn inclusief 21% btw