TIPS

Voor iedere hond is een regelmatig bezoek aan de trimsalon aan te raden. Ook voor kruisingen en kortharigen/stokharigen. Bij een aantal rassen gaat u er misschien vanuit dat een bezoek aan de trimsalon overbodig is, bijvoorbeeld een labrador. Herkent u ongeveer 2x per jaar de ruiperiode? Dan zal u ook bekend zijn met een bank vol haar, of ‘het er niet tegenop kunnen stofzuigen’.

Door middel van de ‘was-en-blaas’ methode kan ik uw hond sneller door de ruiperiode heen helpen zonder dat de vacht of huid beschadigd raakt. Kijk voor de prijzen eens bij ‘diensten/ruibehandeling‘.

Van een aantal rassen is bekend dat zij regelmatig naar de trimsalon moeten. Denk bijvoorbeeld aan de ruwharigen (2-4 maal per jaar), de knipvachten (labradoodles 4-8 maal per jaar) en de spanielvachten (4-6 maal per jaar).

Uiteraard zijn dit richtlijnen. Alles hangt af van de specifieke vacht van uw hond en van het onderhoud dat u als eigenaar pleegt.

Iedere hond is maatwerk, geen een vacht is hetzelfde!

Wanneer u met uw hond naar de trimsalon komt zijn er een paar dingen, in het belang van uw hond, waarmee ik u vraag rekening te houden;

  1. laat uw hond van te voren goed uit;
  2. laat uw hond kort van te voren niet te veel eten of drinken;
  3. probeer uw hond het liefst vrij van klitten en vlooien te brengen. Uw hond zal u daar dankbaar voor zijn en uw portemonnee uiteraard ook. Bent u om wat voor reden dan ook niet in staat uw hond zelf goed bij te houden? Informeer dan eens naar een borstelarrangement;
  4. probeer uw hond zo droog mogelijk te brengen. Een natte vacht laat zich moeilijker bewerken;
  5. laat het weten als er bijzonderheden zijn op medisch gebied. Hoe meer ik over uw hond weet, hoe beter ik de behandeling op hem of haar kan aanpassen;
  6. geef duidelijk aan wat uw wensen zijn zodat u tevreden bent als u uw hond weer komt ophalen;
  7. indien uw hond agressie vertoont laat het mij dan tijdig weten, dan kan ik hier rekening mee houden en er zo nodig maatregelen voor nemen;
  8. blijft u alstublieft tijdens de behandeling telefonisch goed bereikbaar. Mocht ik ergens tegen aanlopen kan ik met u overleggen en als uw hond klaar is kan ik dat aan u doorgeven.

FAQ

Mijn hond is ziek, kan ik hem/haar nog steeds brengen?

Nee, veel ziektes bij honden zijn besmettelijk en ik wil voorkomen dat honden van andere klanten ook ziek worden. Als u denkt dat uw hond ziek is, raadpleeg dan de dierenarts.

Wordt mijn hond verdoofd voor de behandeling in de trimsalon?

Nee, uw hond wordt door mij niet verdoofd. In uitzonderlijke gevallen kan het nodig zijn, maar dan moet de verdoving door een dierenarts worden toegebracht en dat gaat natuurlijk altijd in overleg met u en de dierenarts.

Als mijn hond klitten heeft wordt hij/zij dan altijd kort geschoren of kan er ook ontklit worden?

Ik scheer niet zomaar alles kort, maar ik ontklit alleen als het echt mogelijk is. Dit hangt af van de aard van de klitten en de hoeveelheid. Mijn uitgangspunt is om de trimbehandeling voor uw dier zo prettig mogelijk te houden. Als ik uren bezig ben om te ontklitten doe ik uw hond onnodig veel pijn. Wanneer ik in overleg met u besluit om te ontklitten, dan  wordt hier een meerprijs voor gerekend;

Ontklitten kost nu eenmaal veel tijd. Als u uw hond tussen de trimbeurten door zelf goed bijhoudt dan is dat dus fijn voor uw hond en voor uw portemonnee.

Hoe vaak moet mijn hond getrimd worden?

Hangt van een aantal factoren af; wat doet u zelf thuis aan vachtverzorging, de vachtsoort, maar ook de factoren leeftijd, ziekte, castratie enz. spelen een rol. Over het algemeen zijn de volgende richtlijnen goed als uitgangspunt te gebruiken:

Poedels, labradoodles en derde inkort vachten: 4-8 maal per jaar.

Ruwharige vachten: 2-4 maal per jaar.

Spanielvachten: 4-6 maal per jaar.

Kan ik mijn kortharige of stokharigen hond ook laten scheren?

Tenzij er een medische noodzaak is, is het antwoord: “nee”. Misschien denkt u hier goed aan te doen omdat uw hond het in de zomer erg warm heeft of omdat uw hond vrijwel constant verhaard.

Het scheren van de vacht is dan eigenlijk het slechtste wat kan gebeuren. De vacht beschermt niet alleen tegen vuil, wind en regen maar zeer zeker ook tegen warmte en uv-stralen! Daarbij komt bij het scheren van dit soort vachten regelmatig ‘scheeralopecia’ voor. Dit houdt in dat het geschoren haar niet overal meer terug groeit. 

Uiteraard is er voor deze honden wel een trimbehandeling voorhanden: ontwollen. Dit gebeurt door middel van de ‘was-en-blaas’ methode. Met deze methode komt er veel onderwol van uw hond af zonder dat de vacht of huid beschadigd raken.

Wordt het gebit van mijn hond nagekeken, gepoetst en eventueel tandsteen verwijderd in de trimsalon?

Nee, het onderhoud van het gebit van uw hond dient u zelf te doen. Het poetsen van de tanden is erg belangrijk en dit zou 3 maal per week moeten gebeuren. Wanneer u denkt dat er iets mis is met het gebit van uw hond dan dient u uw dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan, indien nodig, uw hond een verdoving geven en zo het gebit goed reinigen. Het is van belang dat het reinigen door een dierenarts gebeurt in verband met het beschadigen van de tanden, het tandvlees en de kans op ontstekingen.